X1 fitness

Hétvégi Menü Hős Diétázóknak

HÉTVÉGI MENÜ HŐS DIÉTÁZÓKNAK! :-D

Ha sikerült tartani a fogadalmat, és már lassan két hete egészségesebben eszel, és mozogni is elkezdtél, akkor jár egy virtuális vállveregetés. Tudjuk, milyen nehéz, de kitartás! Meglesz az eredménye! E heti hétvégi menünk nem kimondottan diétás, de olyan receptekből áll, amelyek egy lazább napon talán a te fogyókúrádba is beleférnek.

Mindig az eleje a legnehezebb a diétának, ezért ilyenkor érdemes minél több olyan receptet összegyűjteni, ami összeegyeztethető az új étkezési szokásaitokkal. Sok-sok szuper diétás receptet mutattunk már, és a diétával összeegyeztethető hétvégi menüt is ajánlottunk, ezért most egy olyan hétvégi menüt hoztunk, ami kicsit megengedőbb ugyan, de mégsem visz minket el a teljes „bűnözés” világába.

KÓKUSZOS SMOOTIE BOWL

Hozzávalók 2 nagy tálhoz:

1 érett, hűtőben tárolt banán
2-3 kk juharszirup vagy méz
1 bögre (2,5 dl) kókusztej
2 kk kókuszreszelék
fél bögre fagyasztott áfonya
1 kk zabkorpa vagy lenmagőrlemény
feltétnek: kókuszreszelék, kesudió, szeletelt mandula, áfonya, mogyoróvaj
Dobjuk turmixgépbe a smoothie hozzávalóit: a banánt, a kókusztejet, az áfonyát, a juharszirupot, a kókuszreszeléket és a lenmagőrleményt. Pépesítsük össze, ha túl sűrű lenne, nyugodtan öntsünk még hozzá egy kevés kókusztejet, és töltsük tálkába. Díszítsük kókuszreszelékkel, kesudióval, szeletelt mandulával, áfonyával és mogyoróvajjal.

TÉLI ZÖLDSÉGLEVES:

Hozzávalók:

1-1 kisebb répa és gyökér, durvára reszelve
½ fej kisebb zellergumó, durvára reszelve
1/3 póréhagyma
fél kocka bio zöldségleveskocka vagy 3 dl alaplé
2 ek tejszín
1 ek érett sajt, finomra reszelve (pl. Provolone, Pecorino)
tengeri só
frissen őrölt fehér bors
2 tk petrezselyem, felaprítva
csipet csilipehely – elhagyható
A póréhagymát félbe vágjuk, vékonyra szeleteljük és közepes lángon párolni kezdjük, majd 2 perc után hozzáadjuk a répát, gyökeret és a zellert, sózzuk, és további 3 percet pirítjuk, kicsit magasabb hőfokon.
Közben felforralunk 3 dl vizet és a zöldségalapra morzsoljuk a leveskockát, majd felöntjük a forró vízzel (vagy kocka hiányában az alaplével), és 5 percet gyöngyöztetjük lefedve.
Utolsó lépésként hozzáadjuk a tejszínt, a fehér borsot és a sajtot, végül pedig igazítunk a fűszerezésén, ha szükséges. Lehúzzuk a tűzről az edényt, és belekeverjük a petrezselymet.
Ízlés szerint csípősre hangolhatjuk egy csipet csilipehellyel, amit az alaplével együtt adunk hozzá.

PULYKAFAJITAS

Hozzávalók 2 személyre:

30 dkg pulykamell
4 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál citromlé
1 fej fokhagyma – összezúzva
1 közepes sárga/piros kaliforniai paprika
1 közepes zöld kaliforniai paprika
1 nagyobb fej hagyma
1 csomag 8 darabos tortilla (ha lehet, teljes kiőrlésű)
1 üveg salsaszósz (készen kapható)
1 doboz tejföl
só, bors, 1/2 evőkanál csilipor

Egy nagyobb tálban keverjünk össze 2 evőkanál olívaolajat, citromlevet, az összezúzott fokhagymát, 2 kávéskanál sót és a csiliport. Vágjunk másfél centi vastag pulykamellcsíkokat, és forgassuk meg a fűszeres pácban, majd tegyük a hűtőszekrénybe egy negyedórára. Eközben vágjuk szeletekre a hagymát és a paprikákat, majd 1 evőkanál olívaolajon dinszteljük meg és tegyük félre. A pulykamellcsíkokat pirítsuk meg, közben egy teflonserpenyőben melegítsük fel a tortillalapokat. Kenjük meg őket 1 kiskanál tejföllel, 1 nagyobb kanál salsaszósszal, és tegyünk bele a dinsztelt hagymából, paprikából és a pulykamellből. Végül csavarjuk fel a kész tekercseket, majd vágjuk őket félbe. Ha aznapi kalóriaadagunk még megengedi, mártogatónak adhatunk hozzá egy kis tejfölt és/vagy salsaszószt.

HAMIS ALMÁSPITE-KÁSA

Hozzávalók:

fél bögre zabpehely
⅔ bögre zsírszegény tej
csipet só
⅓ bögre főtt édesburgonya, összetörve
1-2 tk nádcukor
almáspite-fűszerkeverék
juharszirup
darabolt mandula
Egy tálban keverd össze a zabpelyhet, a tejet, a sót és a főtt édesburgonya-masszát, tedd be a mikróba a legmagasabb fokozatra 1,5 percre, vagy melegítsd össze lábosban. Ezután keverd hozzá a cukrot és az almáspite-fűszerkeveréket. Kapjon a végén egy-két löttyintésnyi juharszirupot, és szórd meg a szeletelt mandulával is a tetejét. Melegen a legjobb.

NARANCSOS-OLÍVASALÁTA MOZZARELLÁVAL

Hozzávalók:

fekete olívabogyó
mozzarella
narancs
só, bors
olívaolaj
A narancsot meghámozzuk és kifilézzük, elkeverjük az olívabogyókkal és mozzarellagolyókkal (vagy még azt is darabolhatjuk, de ez a lényegen úgysem változtat). Sózzuk, borsozzuk, olívaolajjal locsoljuk, és hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.